• eJoy® - oficiálny predajca pre Slovenskú republiku
logo eJoy®

Impotencia

Impotencia

Je všeobecne známe, že chlapi, ale rovnako i ženy sa neradi zverujú o svojich intímnych problémoch, pretože sa buď hanbia alebo majú strach. Takmer každý chlap, ktorý má problém so svojím prirodzením, nie vždy ihneď tento problém aj rieši. A to je veľká chyba.

Impotencia je veľmi citlivá téma a zároveň je to problém, ktorý treba bezodkladne riešiť. Pýtate sa prečo? Dôvodom je, že tento problém má veľký vplyv nielen na zdravotný stav muža, ale i na kvalitu sexuálneho života, ako aj života samotného.

Čo je impotencia

Impotencia je vlastne neschopnosť muža vykonať súlož a tým pádom nie je muž schopný mať svojich potomkov. Za impotenciou sa skrýva viacero problémov, ako napríklad erektilná dysfunkcia, ktorá spôsobí problém s dosiahnutím erekcie.

Rozlišujeme dva druhy impotencie – existuje buď orgánová alebo psychická, pričom prvá, teda orgánová sa vyskytuje častejšie ako psychická. Orgánová impotencia je zapríčinená poruchou špeciálneho svalstva, ktoré pri erekcii zadržiava krv v penise.

Štatistiky hovoria, že na Slovensku trpí impotenciou zhruba pól milióna mužov, no len veľmi malá časť z nich svoj problém skutočne aj rieši.

Takmer každý muž sa za svoj život stretne aspoň raz so zlyhaním svojho penisu, a tým pádom nie je schopný ani samotnej súlože. Ak sa tento problém vyskytne len občasne, je to normálne a nemusíte sa ihneď obávať najhoršieho. Môže to byť len momentálny stav neschopnosti súlože, ktorý môže byť vyvolaný neistotou, strachom či nejakou traumou.

A kedy je teda impotencia pretrvávajúca a treba ju riešiť? Je to v prípade, že muž nie je schopný pohlavného styku, a to z dôvodu, že sa mu penis nestoporí a nemôže tak dosiahnuť ani ejakuláciu. Ak sú teda  tieto problémy s neschopnosťou súlože pretrvávajúce, a trvajú najmenej pol roka, v takom prípade hovoríme o impotencii.

Aké príznaky a prejavy sprevádzajú impotenciu?

Príznaky a prejavy impotencie je nutné si všímať pri pohlavnom styku. Dôležité je, že by mali byť prítomné dlhšiu dobu. Ak však muž napríklad pil alkohol a stáva sa mu len počas stavu opitosti, že sa mu v danej chvíli penis nestoporí, v takom prípade sa jedná len o krátkodobú impotenciu a nemusíte sa obávať väčšieho problému.

Ak sú nasledovné problémy častejšie a pretrvávajú dlhšiu dobu, je možné, že muž trpí impotenciou. Môžu byť nimi napríklad:

  • pomalé stoporenie penisu
  • stoporenie penisu nie je celkové (ak je, trvá len veľmi krátko)
  • neschopnosť erekcie
  • neschopnosť zotrvať v erekcii
  • nástup erekcie trvá veľmi dlho
  • aj keď sa penis stoporí, onedlho ochabne, čím nie je možné vykonať samotný pohlavný styk (ani pri opakovanej stimulácií)
  • problémy so samotnou ejakuláciou (neschopnosť muža splodiť potomkov)

Faktory a príčiny, ktoré môžu spôsobiť impotenciu

Mnoho ľudí si myslí, že impotencia sa týka prevažne starších mužov. Je pravdou, že najviac ohrození sú muži nad 50 rokov, ktorí fajčia, pijú alkohol a sú vystavení stresu. Avšak realitou je, že s impotenciou sa stretávajú nielen starší muži, ale i mladší. Preto nie je možné túto neschopnosť pripisovať len veku muža. Môže ju spôsobiť celý rad rôznych faktorov a príčin. Najčastejšie sa však jedná o tieto:

  • Ochorenia – najčastejšou príčinou impotencie sú ochorenia, ktoré súvisia s pohlavnou sústavou. Môže sa jednať o choroby srdca, cievne ochorenie  (Arteriálna insufficiencia), ale aj o diabetes čiže cukrovku. Ďalšími ochoreniami, ktorú môžu napomôcť impotencii sú vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak,  zápal a rakovina prostaty, hormonálne ochorenia a mnohé iné.
  • Životný štýl – pokiaľ muž holduje nezdravému životnému štýlu, ako napríklad fajčenie, nadmerné pitie alkoholu, užívanie drog, nezdravé stravovanie alebo nedostatok spánku, vtedy je väčšia pravdepodobnosť vzniku impotencie. To znamená, že muž nebude schopný dosiahnuť erekciu a tým pádom ani nebude schopný počať potomkov. Preto je veľmi dôležité sa zamerať na zdravší životný štýl.
  • Psychické faktory – najčastejšie môžu spôsobiť problémy s impotenciou najmä neustály stres, depresie, hádky či dokonca partnerské a pracovné problémy. Niekedy je však možné tieto príčiny vyriešiť i doma, no niekedy je nutné vyhľadať odbornú pomoc.
  • Užívanie niektorých liekov – muž, ktorý užíva niektoré druhy liekov na predpis, môže mať zhoršenú erekciu alebo erekcia nemusí byť vôbec prítomná, čo môže byť spôsobené vedľajšími účinkami liekov. Jedná sa napríklad o lieky, ktoré sú určené na zníženie vysokého krvného tlaku, lieky ovplyvňujúce hormonálnu rovnováhu, taktiež lieky vhodné pre zväčšenú prostatu, ale i lieky, ktoré tlmia či odbúravajú bolesť
  • Operácie a úrazy – jedná sa o úrazy alebo operácie penisu, ktoré môžu spôsobiť nielen dočasnú, ale i dlhodobú impotenciu. Impotencia môže byť spôsobená dokonca aj úrazom panvy. Pravdou však je, že všetky takéto príčiny sú neovplyvniteľné.
  • Vrodené či dedičné poruchy – muž si nevyberie, s čím sa narodí. Či už sa jedná o telo ako veľkosť a tvar penisu, alebo o rôzne poruchy a problémy s plodnosťou. Všetky spomínané príčiny môžu byť dedičné a nie je možné ich ovplyvniť, je to jednoducho genetika.

Diagnostika impotencie

Príznaky a prejavy spôsobujúce impotenciu, ktoré sme si spomínali vyššie, vie muž jasne spozorovať i sám. Pokiaľ teda niektoré z príznakov a prejavov nie sú len občasné, ale pretrvávajú, je dobré navštíviť odborného lekára a podstúpiť diagnostiku, vďaka ktorej následne bude vedieť kompetentný lekár potvrdiť alebo vylúčiť impotenciu.

Diagnostika impotencie prebieha nasledovne:

  • Zisťovanie problému – anamnéza – prebieha rozhovor lekára s pacientom, na základe ktorého sa zisťujú podrobné informácie o zdravotnom stave. Prvotným krokom musí byť zisťovanie prebiehajúcich príznakov a prejavov, ktoré sú späté s impotenciou.
  • Fyziologické vyšetrenia – základom tohto typu vyšetrenia je zisťovanie stavu vonkajších pohlavných orgánov a stav prostaty
  • Laboratórne vyšetrenia – medzi tieto vyšetrenia patrí napríklad vyšetrenie pre zistenie plodnosti (spermiogram) alebo vyšetrenie pre zistenie hormonálnej hladiny. Patria sem aj základné vyšetrenie hladiny cukru v krvi, krvný obraz a mnohé iné
  • Špeciálne testy – jedná sa o testy, ktoré potvrdia alebo vyvrátia impotenciu

Ako liečiť impotenciu?

V dnešnej dobe je možné vyliečiť impotenciu alebo dopomôcť k zlepšeniu takmer v každom prípade. Základom je vyššie spomínaná správna diagnostika. Po diagnostikovaní impotencie, vie lekár na základe zistenej príčiny stanoviť liečbu. Odborné liečenie impotencie je možné nasledovnými spôsobmi:

  • Lieky na navodenie erekcie – lekár predpíše lieky na problém s erekciou, napríklad najznámejšiu Viagru, Levitru a iné. Nevýhodou liečby takýmito liekmi sú ich vedľajšie účinky a možné kontraindikácie s inými liekmi (alebo chorobami)
  • Liečba injekciami do penisu – mužovi sa priamo do penisu zavádza látka, ktorá rozšíri tepny a tým sa do penisu dostane i viac krvi
  • Penisové implantáty – implantáty sa zavádzajú do penisu a umožnia mužovi mať kontrolu nad svojou erekciou. Jednoducho je možné nafúknutím implantátu v penise navodiť a aj ukončiť erekciu
  • Liečba testosterónom – táto liečba je vhodná pre mužov, ktorí majú nízku hladinu testosterónu

Okrem spomínanej odbornej liečby ešte existujú aj ďalšie možnosti liečby, ktoré vám pomôžu vyriešiť problém s impotenciou. A skvelou správou je, že nie sú vôbec bolestivé a ani náročné. Sú to nasledovné možnosti liečby, ktoré zvládne každý muž, len musí chcieť:

  • Presedlanie na zdravý životný štýl – možno jednoduché, no pre niekoho veľmi ťažké. Avšak každý dokáže zmeniť svoj životný štýl, len musí chcieť. Základom je zdravá strava, konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny. Nie je to len o strave, ale k zdravému životnému štýlu nepochybne patrí i nejaký ten pohyb, najmä dostatok spánku – minimálne 8 hodín, obmedzenie stresu. Taktiež sa odporúča najlepšie skoncovať, prípadne aspoň obmedziť fajčenie a pitie alkoholu.
  • Výživové doplnky a tabletky, ktoré kúpite bez lekárskeho predpisu – jedná sa o tabletky a výživové doplnky, ktoré sú nápomocné pri podpore plodnosti, erekcie či libida. Majú 100% prírodné zloženie, čiže sa nemusíte obávať žiadnych vedľajších účinkov, iba ak pozitívnych. Jednoducho všetko na prírodnej báze za pomoci liečivých bylín, ktoré pri dlhodobom užívaní prinesú želané výsledky. Napríklad overeným a veľmi obľúbeným výživovým doplnkom je E-joy, ktorý je k dispozícií za dostupné ceny.
  • Komunikácia je veľmi dôležitá – ak máte nejaký problém, nezostaňte ticho s myšlienkou, však sa na to zabudne alebo sa to samé vyrieši. Problémy sa samé neriešia, ale je nutné ich riešiť. A preto je nevyhnutná komunikácia, ktorá je vďaka psychickej podpore veľmi prospešná nielen pre sexuálny život, ale i život samotný. Takže nezabúdajte na komunikáciu so svojou partnerkou.
Zdieľajte:

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Certifikované

Úradom verejného
zdravotníctva SR

Garantované

vrátenie peňazí za
nepoužité balenia

Vyrobené

v Slovenskej
republike

Diskrétne

a rýchle doručenie
balíka

Doprava zdarma

pre viac ako 1 balenia
(Packeta)

100% prírodné

a efektívne
zloženie